Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Läromedel


Vi tar oss alla an uppgifter på olika sätt. Hur vi gör beror av vad vi lärt oss men också värderingar som både föräldrar och kultur givit oss. Vi har också erfarenheter i bagaget som vi plockat upp längs livets väg. Vi har skapat en instruktion för hur man gör.

Då är det heller inte underligt, att när vi ser någon göra något på ett helt annorlunda sätt, utgår ifrån att de gör något fel. Så där fungerar inte. Det är inte så man ska gå tillväga. Epictetus uttryckte det här fenomenet väl:

Det är omöjligt att lära sig något som man redan tror sig kunna.

Det här är, enligt mig, brilliant och högst ödmjukt. En expert är inte en person som kan allt inom ett område utan möjligen en som gjort alla misstag som går att göra inom ett synnerligen smalt område. Och lite brutal så är det bara en idiot som ignorerar hur andra människor utför något.

Det är värt att komma ihåg att andra människor har andra perspektiv, andra erfarenheter och kanske till och med bättre utbildning inom området än du. Betänk att de har hittat en genväg? Om de har lärt sig genom att prova och misslyckas otaliga gånger så att du slipper samma tråkiga erfarenheter?

Det finns alltid något att lära - från var och en i alla tänkbara situationer. Även om det bara blir en påminnelse kring varför du gör saker och ting på de sätt du gör. Förhoppningsvis söker du inte bekräftelse utan motbevis för detta.

Lär från andra, alltid.

Kommentarer

Populära inlägg