Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Måttlig


I dessa turbulenta tider i virusfrossa och börsångest kan det vara lämpligt att backa tillbaka lite, ta ett djupt andetag och lyssna till lite klassisk filosofi. Kanske borde vi talas vid lite kring den gyllene medelvägen. Vad är det, då?

Låt oss tala om mod. Att vara modig är viktigt. Mod är väsentligt då veklöshet bara leder till elände, krig och ondska i världen. Den gyllene medelvägen är samtidigt än mer av vikt. En ytterlighet är feghet - brist på mod. Men den andra ytterligheten av skalan är vårdslöshet - för mycket mod. Någonstans däremellan finns den gyllene medelvägen - att göra rätt sak, i rätt omfattning och på rätt sätt.

Måttlighet har många relaterade ord när ett enda inte räcker till för att beskriva. Självbehärskning är ett men det finns ett antal till. Betänklighet. Förmåga. Osjälviskhet. Förstånd. Alla har ett värde i dessa orostider.

När du följer den gyllene medelvägen säljer du inte i panik. Du byter inte strategi. Du följer inte massornas rusning i någon riktning. Inget är någonsin nog när du ständigt vill ha mer.

Ångest över sjukdom eller börskrasch är inget den gyllene medelvägen förespråkar. Ångest är en känsla när du förväntar dig det värsta även om det inte har inträffat. Med andra ord är det en subjektiv känsla som får dig att förvänta dig att dåliga saker ska hända. Det slutar med att du lever ditt liv baserat på saker som inte ens har inträffat. Vilda djur springer från faror de kan se, och när de undkommit är det passé. Vi plågas däremot lika mycket av det som inträffat som av det som kanske kommer.

Seneca uttryckte det så här: Vi har en vana att överdriva, föreställa eller förvänta oss sorg. Det är så ångest fungerar. Det är ett tillstånd du lider av medan du väntar på att lidandet ska försvinna. Vissa kallar det att bli sjuk av framtiden.

Obehärskade känslor hör inte hemma i den gyllene medelvägen. Passioner och känslor är störande faktorer för det goda omdömet.
Kommentarer

Populära inlägg