Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Månadssummering 2020 mars


Jag är mer än spänd över att göra denna månads bokslut. Har min risknivå varit precis så som jag förväntat mig och hur har månadens brutala slakt påverkat det Penningska palatset? Det jag möjligen bävar för är pensionerna och hur de fått stryk. Samtidigt har jag gått från ett jobb som mentalt belastade mig till något betydligt mer behagligt. Jag får väl jobba mer och längre om det inte går vägen?

Jag är väldigt övertygad om att nedgången fortsätter härifrån. Runt 20-25% är ingenting i sammanhanget. Vad tror du? Oavsett kommer jag fortsätta att köpa regelbundet, precis som vanligt. Jag har ett säkert jobb, frugan likaså och vår balansräkning är god. Det enda som verkligt oroar mig är att någon vän eller släkting drabbas av sjukdomen och inte överlever den. Kanske jag själv dör av smittan? Vem vet.

Så vi börjar på inkomstsidan som var mer än god. Ungefär 13% högre än genomsnittet vilket borgar för en god månad. Oavsett så har jag skruvat ned sparandedelen eftersom vi aldrig lyckades nå målet. De nya justerade målen är nu en sparandedel på 34% varav 13% är långsiktigt sparande och amortering av lån 7%.

Och sparandet blev bättre och landade på 27 % av inkomsterna där långsiktigt sparande stannade på 17 %. Sunny Days mådde inte alls bra i mars månad utan backade efter insättningar med 3,75 % eller 5,24 % före. Surt sa räven men nu jagar jag på sparandedelen rejält framåt. Vi kan ändå inte spendera pengar just nu på varken semester, restaurang eller annat trevligt. 

Skuldsidan tar vi oss raskt över till. En marginell minskning på 0,10% var det blygsamma resultatet. Loan Days gick åtminstone i rätt riktning. Månadens räntekostnader, det vill säga de pengar som vi inte får något för, ligger på 2 203 kronor.

Och nu till stora skälvan - pensionerna. Här är jag positionerad utifrån vad jag anser vara bra på tio eller femton års sikt. Inte hjälper det i dessa tider utan Pension Days fick en rejäl snyting. Ett tapp på nästan kvartens miljon i värde totalt sett eller nästan 6%. Tittar jag enbart på tjänstepensionen dök den med nästan 9% och premiepensionen drygt 8%. Som tur är kommer de löpande inbetalningarna in på en fin nivå.

rvånande trevlig läsning som lär bytas till det motsatta nästa månadsskifte. Förändringen blev 0,8 % uppåt eller 30 157 kronor där målet är 0,22 %. Fördelningen är nu 56 % inkomstpension, 34 % tjänstepension och 9 % premiepension. Inkluderar jag guldhönan utgör denna fortsatt 10 %.

Det så kallade uttagsbeloppet, vars mål är tjugotusen kronor per månad, sjönk till 4 655 kronor (-180 kronor).

Nåväl, det blir roligt sen.


Kommentarer

Populära inlägg