Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Orange is the new black


De flesta har i dagarna sitt kuvert i orange att se fram emot att läsa. Många, enligt egen utsago, orkar inte eller vill inte läsa sitt brev. En tredjedel av mottagarna slänger det. Varför det är så hade jag viljat veta mera om men det kan ligga ångest bakom, kanske? Brevet är tveeggat och att veta hur du ska tolka innehållet är bra att ta till sig i förhand.

Förstasidan visar dina pensionskonton och säger litet om din framtida pension. Ingående belopp från föregående år och utgående belopp. Att skillnaden däremellan är positiv är ju bra och du kan räkna ut en procentuell förändring själv. Ifjol steg exempelvis min premiepension med 9%.

I övrigt finns det inte så mycket mer att orda om det här brevet. Mer än att lägga sin premiepension i AP7 Såfa enligt min uppfattning.

Då finns det desto mer att läsa och begrunda på pensionsmyndighetens hemsida med allt från prognoser till avtalsområden för tjänstepension. Nåväl, jag tittar hellre på sidan MinPension som också innehåller tjänstepensionerna i bättre ordning och struktur.

Tyvärr är det så att ju yngre du är desto mer lär du behöva spara själv till din pension. En bra pension anses vara 80% av slutlönen, dock. En genomgående slutsats är att ju längre man har kvar till pension desto mer kommer man själv behöva ta ansvar för att se till att man får en bra pension. Till exempel behöver en civilingenjör född på 90-talet spara två miljoner mer i jämförelse med en civilingenjör född på 1960-talet.

Missnöjet kommer att öka i takt med att nya generationer går i pension, var så säker. Det är den stora gruppen av medelinkomsttagare som kommer att få minst pension i förhållande till lön eftersom de aldrig kommer att komma i fråga för bostadstillägg eller garantipension.  Den här är gruppen som gör allt rätt, jobbar och sliter kommer att vara sämst ut i förhållande till sin lön. När kommer revolutionen?


Kommentarer

Populära inlägg