Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Plock


När man arbetar hemifrån, som jag gör nu, tenderar arbetsdagen flyta samman med fritiden. Jag klär mig inte mer än nödvändigt. Slår på datorn och läser de första mailen. Går iväg och startar en tvättmaskin. Jobbar med några arbetsuppgifter följt av ett möte i Skype. Skriver handlarlistan och tar en kopp kaffe på verandan. Några fler mail och uppgifter nu stående, eftersom jag har ett höjbart skrivbord. Ja, jag har till och med bättre arbetsutrustning hemma så som skärm och tangentbord. En tur på gymmer över lunchen. Och så vidare. Arbetsdagen blir inte åtta till fem utan mer av sju till sju. Men jag känner mindre stress över det som normalt ska göras efter en arbetsdag normalt sett - då jag redan är ganska trött. Hur gör du med ditt jobb? Jobbar du hemifrån?

Extremt trött på virustider då det inte finns någon planeringshorisont. Sommarsemestern är ett vitt, blankt papper utan några tankar alls. Att åka högst två timmars resväg hemifrån begränsar och någon trängsel är vi heller inte sugna på. Om jag inte varit sjuk redan så vill jag faktiskt inte heller bli det. Men det är tråkigt och trist samtidigt som det inte är någon katastrof - vi svälter inte och är inte döende omedelbart. Eller som någon uttryckte det: jag vaknade imorse och kan en dag börja bättre?

Listan att pyssla med hemma är däremot lång och jag är duktig på att skaffa mig fler aktiviteter. Både hemmarenovering och hobbies pockar på uppmärksamhet men om solen skiner, så som idag, kan jag skaffa mig dåligt samvete att jag inte är utomhus. Jag vill inte ha några tvång, dock, under ledig tid, det är inget som är roligt och det undviker jag. Om jag ska renovera hemma ska det inte finnas någon bortre tidshorisont när det ska vara klart - finns det det så lejar jag numera ut det.

Finanserna är numera lika roliga som målatfärgen som torkar - jag agerar inte alls utan sparar på som vanligt. Jag när fortfarande förhoppningen att kunna öka på kapitalet rejält de närmsta två åren. I vår budget har jag stuvat om lite. Eftersom alla pengar alltid är lika mycket värda så ägnar vi oss inte åt mental bokföring med semesterpengar och buffertslantar. Nej, alla pengar och skulder ligger i samma låda eller budget. Jag har dock gjort en seperation där bostadens värde och belåning ligger utanför. Där ligger också en skatteskuld för bostadsförsäljningen vi gjorde 2011. Och fram till för tre veckor sedan låg också frugans studielån där men är nu inflyttad i budgeten. Det känns mer rätt, liksom.

Det finns ungefär tre år kvar på detta studielån innan de pengarna kan omfördelas till investeringar. Och egentligen så är det bara bostaden som är ett objekt som inte kan ses som en skuld eller en investering - den är vårt hem och någonstans ska vi bo. Än så länge finns inte våra bilar i vår budget men kanske ska de det? De är ett svart hål som inte syns nu i sin värdeminskning. Men med tanke på deras ålder, skick och körssträcka kan den med gott samvete begränsas till en tusenlapp per bil.

Nu blir det helgmacka på verandan. Må väl i era liv.


Kommentarer

Populära inlägg