Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Din lön på riktigt


Lön för mödan. Så ska det vara. Du som varje dag stiger ur sängen i arla tid och gör ett dagsverke ska ha betalt. Skatt betalar vi för att finansiera det som är vårt gemensamma. Resterande slantar är vår att förfoga över efter eget huvud. Det skattesystem som finns idag är dock krångligt och svårbegripligt. För vet du vad du tjänar? Egentligen?

På din lönelapp ser du din inkomst, det som kallas bruttoinkomst. Sedan ser du löneskatterna som dras därifrån och kvar finns dina pengar, din nettoinkomst. Det här är dock ingen sanning utan en genuin lögn. Det finns en dold skatt, en skatt som inte redovisas och som många därmed är omedvetna om. En skatt som är synnerligen hög, som inte fanns före 1960 och som borde visas upp för oss som arbetar. 

Skatten, som egentligen är en del av ditt löneutrymme men som staten tar, heter arbetsgivaravgift. Anledningen till namnet är att din arbetsgivare betalar in skatten åt dig. Det är dina pengar men du får aldrig reda på hur mycket det är - ett slugt trick av staten. Hur kan man protestera mot något om man är omedveten om det?

När skatten infördes var den några få procent. Successivt höjdes den och i slutet av 1970-talet översteg den 30 procent. Som högst var den 1990 med nästan 39 procent. Idag är den 31 procent, lite förenklat. Den hundralapp du ser på din lönelapp i bruttoinkomst är egentligen 131 kronor. Närmare en fjärdedel av din lön försvinner obemärkt. Din arbetsgivare betalar mycket pengar för dig - utöver lön och arbetsgivaravgift tillkommer också sociala avgifter. 

Vad används pengarna till? Jo, till socialförsäkringssystemet. Och det är i sig ett bra ändamål även om det svenska systemet är krångligt och dyrt. Nej, problemet är inte en skatt i sig utan att man väljer att gömma den! Bara en av tio svenskar vet hur hög arbetsgivaravgiften är. Därmed blir det svårt för väljarkåren att få en uppfattning oom den totala skattebördan. En bekväm skatt för politiker, i högsta grad.

Kopplingen mellan inbetald arbetsgivaravgift och socialförsäkringen är svag. Det finns tak i den, i regel 80 procent, och tjänar du mer än 41 750 kronor får du inget tillbaka alls från skatten. Att kalla den en avgift är också förvillande eftersom en avgift kan anses ha en direkt koppling mellan inbetalning och förmån. Saknas det så är det en skatt.

Beskattning ska vara synlig och tydlig. Först då kan vi bilda oss en uppfattning kring vilken utsträckning skatter skapar värde motsvarande kostnaden. Först då kan vi titta på legitimitet och effektivitet kring hur pengarna används. 

Så, kära politiker, nu är det dags att visa oss de verkliga skatterna på lönearbete. Allt annat är ett fuskspel och ett bedrägeri riktat mot människor som jobbar hårt varje dag för att hålla skeppet Sverige flytande.

Kommentarer

  1. Hur går det med procenten?
    0m man har kvar en hundring när 31% är draget hade man 144,90:- från början, inte 131:-
    Och 31% är väl nästan en tredjedel, inte en fjärdedel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jag förklarar illa. Arbetsgivaravgiften är 31,42% så varje bruttohundralapp du får kostar du din arbetsgivare drygt 131 kronor. Och av detta belopp försvinner c:a 24 procent.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg