Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Whataboutism är svaghet


Efter en stillsam midsommar med sol, värme, regn och åska vilade jag en stund framför TV:n innan sänggåendet. Det var den tredje filmen i Sagan om ringen och jag hamnade i slutscenerna. Aragorn har krönts till kung och alla firar honom högst upp i staden Minas Tirith. När han vandrar runt bland gästerna når han fram till de fyra hoberna som spelat en stor roll i segern mot ondskan. De fyra bugar men kungen ber dem resa sig med orden: mina vänner, ni bugar inte för någon.

Mina tankar gick till rörelsen Black lives matter och de märkliga krav som vissa ska sättas på så kallade privilegierade. Ett av de märkligaste och sjukaste är att vita ska ställa sig på ett knä och buga i en slags ödmjuk gest för vilka fördelar ens hudfärg givit en. I mina ögon blir detta en omvänd rasistisk anmodan. Så jag säger, nej mina vänner, ni bugar inte för någon. Jag bugar inte för någon. Jag har ansvar för mina handlingar och inget annat. Mina tankar kring detta bemöts ofta med relativisering i form av Whataboutism.

Whataboutism innebär att man bemöter kritik genom att flytta fokus till brister hos motparten eller andra aktörer. Avsikten är att få det att framstå som att den som kritiserar ägnar sig åt hyckleri. Detta är ett ohederligt och fegt sätt att argumentera. Det är ett fult knep som vissa använder när de inte förfogar över några motargument i frågan som diskuteras. En barnslig sandlåderetorik som är väldigt enkel men svår att komma åt.

Det finns mycket du kan uppröras över. Jag med. Och vi vill gärna tro att våra sinnen alltid är oss till gagn vilket inte är sant. Vi är byggda för att dra slutsatser och att vi ska engagera oss i tanken. I vår tankevärld lägger vi mycket energi på att ifrågasätta, undvika att erkänna fel och förhindra att utmanas. Det här är en av våra största svagheter men att bryta sådana mönster är svårt.

Du ska med kraft undvika att använda dig av relativisering eller whataboutism och istället alltid hålla dig till sakfrågan. Whataboutism är ett tecken på svaghet, det är som att påpeka att ett annat fel annullerar det första. Som om du bara byter ämne och inte kommer att behöva ta itu med det första problemet. Whataboutism är ett tecken på någon som inte har kontroll över sig själva, som inte är klok, som är lättmottaglig för att tolerera vad som helst och till och med medverka till orättvisor.

En stoisk syn på världen och på sig själva är inte svart eller vit. Marcus Aurelius tackade människor som bevisade honom fel. Epictetus sa att vi var tvungna att pröva våra åsikter. Du måste vara tillräckligt stark för att hantera oenigheter, du måste kunna diskutera och debattera i god tro. 

Generation snöflinga blir oerhört upprörda över idéer, tankar och liknande som går emot deras världsbild. Och det är snöflingorna som studsar i raseri när någon utmanar deras åsikter. Det är snöflingorna som aldrig kan erkänna att de har fel eller har viljan att ta itu med förtjänad kritik.

Du är bättre än så. Starkare och klokare. Argumentera därefter.



Kommentarer

Populära inlägg