Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Det blir bra


Ja, dessa ständiga mål och tillhörande tillkortakommanden. Känner du igen det? Mål för mig tenderar att flyta ut i ambitioner, målsättningar eller rent önsketänkande. Eller varför inte ett ifrågasättande?

Alla andra kickar på sina bollar medan jag tvekar. Varför detta mål? Är det ett bra mål? Är det ens ett mål? Vilken är meningen med min färd? Meningslöst, jag går hem.

Kanske det räcker med att det är roligt? Strävan i sig kanske är rolig? Om jag når målet, är det kul? Om jag missar målet, vem bryr sig? Ingen annan iallafall. 

Nyårslöften är ju väldigt ur mode så det struntar jag i. Så jag förmodar att mål för mig måste motivera mig och inte min omvärld. Det finns så mycket behov av bekräftelse därute i vida världen som jag inte är en del av. Så jag måste saker för min egen skull och inte för laget, även om det är bra om något positivt spiller över på andra. 

Hälsa är viktigt. Jag vill må bra. Det är ett bra mål. Så 2021, här kommer jag. Jag bakar en kaka av lite bättre fysik, lite lägre vikt och lite bättre kost och fysisk träning. Det blir bra. 

Pengar är viktigt. Jag vill ha pengar så jag inte behöver tänka på dom. Så den resan fortsätter. Mål med sparande, kapitalförvaltning och när jag har nog med slantar. Det blir bra.

Relationer är viktigt. I år ska jag vara snäll. Och omtänksam. Inlyssnande. Människan är självupptagen och i behov av att synas, vara i centrum, få en uppmuntran, en klapp på axeln och kanske en kram. Det är ett enkelt mål. Allt det här är gratis, kostar inget alls och är lätt att göra. Extra lätt för mig som är obehagligt cynisk och inte tror på medmänniskornas välvilja utan baktankar. Å andra sidan uteblir besvikelserna. Så jag gör detta i år. Det blir bra.

Så nu har jag köpt vitaminer. Och gjort en sparplan. Och bitit mig i tungan. Per blir en vinnare i år!

Kommentarer

 1. Härligt, hälsa, pengar och relationer, låter som en bra plan för året. Här tar jag ett litet glas rött och en kapsel Q10 samt en zinktablett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej hopp! Ska man blanda alkohol och tabletter? ;-)

   Radera
  2. Hehe nja kanske inte är bra :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg