Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

I delar

 

Sommar. 

En magisk plats oavsett årstid. Ljus i ljus, liv i grönska, extas bland varelser, förhoppning och ibland infrielse. Bråttom att fånga den, förgängelsen. Den rinner från oss men nu, just nu, är vi mitt i den och låter oss berusas, insupa doften och ta den tillvara i våra sinnen. En stund av hågkomst vid sommaren i vinterns mörka dvala.

Några veckor till semester. Per jobbar på men är i tanken redan ledig. Glad för att ha ett jobb. Pengarna glädjer inte lika mycket. Allt har blivit påtagligt dyrare och fonder av alla de slag har tagit rejält med stryk. 

Tittar och förfasas. Håller dock fast vid min plan. Spara, spara och spara varje månad. Se hur det minskar likväl. Och sparar igen. Att kliva av och tro sig bli en vinnare genom att gå in igen senare talar all statistik mot. Det fungerar inte och det är jag medveten om. Så spara på, Per, och fortsätt att förfasas. Tills en dag då det vänder.

Köp dyrt, sälj billigt, upprepa tills du är pank. Det är receptet när man försöker att vara smartare än marknaden. Jag är det inte och sannolikheten att du är det är försvinnande liten. Att ha alla sina pengar i marknaden över tid, undantaget de du behöver här och nu till annat, är ett vinnande koncept. När börsen faller, köp mer. När börsen står still, köp. När börsen stiger, köp lite till. Småtråkigt men en vinnande långsiktig strategi. Du kan inte förlora med ett månatligt sparande.

Därmed inte sagt att det är skoj just nu. Sparande och investerande ska heller inte vara en hobby. Ju mer du tittar desto större risk att du petar i kakan och den jäser inte som den ska. Vill du spekulera så gör det, men inte med mer än tio procent av kapitalet. Det är mitt råd.

Hittills i år har jag förlorat motsvarande en bättre begagnad sportbil. Nu håller jag på att köpa tillbaka den i delar fast billigare. 


Kommentarer

Populära inlägg