Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak...

I gapet

Att din bank inte är din bäste vän är förmodligen inget nytt för dig. Visst kan man ha en trevlig kontaktperson, personlig rådgivare, bankman eller vad de nu väljer att kalla den tjänsteman eller tjänstekvinna som hjälper dig med dina lån, din pension och besparingar. Men att banken är något annat än en affärspartner, det bör du slå ur hågen. Din privatekonomi har en enda bästa vän - och det är du.

Jag läser ofta om människor som söker råd med just sin privatekonomi. Hur ska jag spara? Hur får jag en dräglig pension? Jag har ärvt en slant och vill nu få en god avkastning - hur gör jag? Det är dessa personer som bankerna gärna vill komma åt och sälja in sina produkter till så att kalla sina säljare för rådgivare är ett sätt att försöka skapa ett förtroende. Du och din bank hjälps åt att göra det bästa för dig, det är budskapet. Och det är rent nonsens. Banken vill tjäna pengar på dig - under så lång tid som möjligt och så mycket som möjligt. Det är den krassa verkligheten.

Väldigt många svenskar tycks uppleva att det är svårt och jobbigt att hantera sin privatekonomi. De söker då råd och med en gnutta otur hamnar de i gapet på en rådgivande säljare. Just idag läste jag om en kvinna som närmar sig sextiofem år som insett eller anser att hon inte har råd med att gå i pension. Helt barskrapad är hon inte utan har både allmän- och tjänstepension, en skogsfastighet och drygt en halv miljon på kontot - mumma för en bank. Kvinnan söker råd på nätet om hur hon skulle kunna lära sig mer om privatekonomi.

Jag önskar att hon läser här. För privatekonomi ska börja hemma på kammaren och inte på banken. Alltför snabbt och lätt kan den lilla privata förmögenheten ätas upp av insålda fonder och sparprodukter om banken får ge råd. Nej, det är nödvändigt att göra en egen läxa och det är så lätt numera med internet tillgängligt. Att läsa bloggar om privatekonomi är en bra start då det här finns många duktiga, oberoende rådgivare utan egenintressen.

Så om du kvinna, snart sextiofem fyllda, råkar läsa det här - ta då mitt råd att avvakta med banken. Börja med att titta på min blogglista längst ned i mitten på denna sida - där finns det massor med nyttig information att tillgå från oerhört kompetenta bloggare - jag lär mig själv nya saker varje dag. Läs sedan gärna mina råd för dig som vill bli rik, behovet av en kassabok och en budget. Därefter är du mogen för att förvalta dina pengar med hjälp av att äga aktier - vilket inte är alls krångligt numera.

Och behöver du svar på några frågor som du inte hittar i bloggvärlden - ställ då bara frågan till mig eller någon annan bloggare. Har jag inte svaret så vet jag vem som kan hjälpa till. Vi småsparares gemensamma krafter och kunskaper är enorma och vi vill alla samma sak - få en god avkastning på våra slantar som vi slitit hårt för. Och frågan är om vi inte är bättre pålästa än vad bankernas rådgivare är?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Helt rätt. Det finns många välskrivna bloggar på nätet att låta sig inspireras av (denna t ex). Sedan skall aldrig råd tas okritiskt från någon, men jämfört med bankens säljare finns det många betydligt mer objektiva källor till information. Ganska intressant förresten hur banker fortfarande verkar ha något slags myndighetsanseende i mångas ögon..

    SvaraRadera
  2. Jag är ju inte 65 än Per, men jag är kvinna och närmar mig 30 och läser mer än gärna dina inlägg, bra mix på personlig coachning och ekonomi!

    SvaraRadera
  3. Bjursta, det är nog en ansats som bankerna gärna gör - i ett led att skapa ett förtroende?

    Angelica, tack ska du ha! :)
    Min största glädje är när någon finner nytta eller nöje i det jag skriver.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg