Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Summering augusti 2008

Jag bestämde mig för att göra månadssummeringen ett par dagar före månadskiftet den här gången. Måste, Vill och Spara kommer ifrån min pösiga Sparplan 2008 som alltmer ter sig som en 'ekonomibubbla'.

Månadens sparande:

Material 150:-
Hantverkare 0:-
Amortering 5 150:-
Barnspar 500:-
Buffertsparande 4 000:-
Fondsparande 1 000:-
Aktiesparande 3 257:-

Summa 14 401:-

Lån:
Bolån 1 183 252:- (-3 600:-)
Studielån 425 716:- (-1 550:-)

Summa lån 1 608 968:- (-5 150:-)

Tillgångar:
Buffertkonto 18 500:- (+4 000:-)
Semesterkonto 0:-
Aktiekonto 88 990:- (+3 607:-)
Fondkonto 61 584:- (-1 141:-)
Bil 1 60 500:- (-2 750:-)
Bil 2 119 466:- (-4 267:-)
Bostaden 1 566 323:- (+1 305:-)

Summa tillgångar 1 915 364:-

Differens 306 396:- (+5 905:-)

Tillgångar av skulder är nu 119,04% (+0,43%) och sammanlagt har vi blivit 4 600 kronor rikare än förra månaden.

Måste 61% (11 % högre än målsättning)
Spara 11% (14 % lägre än målsättning)
Vill 28% (3 % högre än målsättning)

Det är bara att konstatera att våra Måste är på tok för höga. Våra fasta kostnader är höga. Livsmedel, drivmedel och även driften av bostaden har ökat alltefter. Vi har rörliga bolån som också rört sig uppåt en del.

Spara och Vill drar ju om resten av stålarna och Vill drar det längsta strået. Semesterkostnader är den största posten här. Att spara 11% är trots allt något mer än inget alls.

Återblick till augusti 2007 finns här.

Kommentarer

 1. Kan du inte nämna dina inkomster i samma inlägg också? Då får man som läsare en bättre förståelse hurvida det är tuffa, rimliga eller väldigt enkla mål.

  SvaraRadera
 2. Edit:

  Såg att du nämnt det i ditt inlägg för hela 2008 men som ny läsare är det lätt att missa. Sen kan ju inkomster såklart variera från månad till månad.

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat! Vad är det för aktier du sparar i?

  SvaraRadera
 4. Kristoffer, det är nog högst rimliga mål för det flesta, men för oss ter de sig rätt tuffa. Tyvärr.

  Sjukpensionären, jag radar upp dem här:

  http://perpenning.se/?page_id=252

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Funderar på att börja göra en liknande sammanställning varje månad. Hur värderar du hus och bil? Aktier och fonder, är det inköpsvärde eller det aktuella värdet? Tack för en trevlig och intressant blogg! Maria

  SvaraRadera
 6. Tack, Maria! :)

  I arket har för bilarna valt att skriva av dem till 0 kronor på 5 år i en enkel rak avskrivning.

  Husvärdet baserar jag på aktuellt taxeringsvärde delat med 0,75, som jag sedan räknar upp med en 1% inflation. Justerar den sedan vid nästa taxeringsuppgift. En verkligt negativ kalkyl, men den känns trygg i alla lägen. Taxeringsvärdet är tänkt att spegla marknadsvärdet till 75%. :)

  SvaraRadera
 7. Ja, just det - glömde. :)

  Aktier och fonder är aktuella värden, annars hade de inte speglat aktuell 'förmögenhet'. :)

  SvaraRadera
 8. Tittade på din sparplan och innsåg att den inte är så olik den jag har lagt upp för vår familj. Var lite osäker på om den är helt realistisk, men jag hoppas att det skall gå. Augusti är ju gärna en månad med många oförutsedda utgifter, så jag får väl vänta och se (just det är lite jobbigt, vill gärna se resultaten med en gång!) Har haft väldig nytta av dina ideèr och jag använder din kassabok. Ville bara tacka för god hjälp!PS. Har börjat läsa en bok om grundläggande ekonomi. Hade någon sagt det till mig för ett år sedan hade jag nog skrattat gott....

  SvaraRadera
 9. Grön, sommarens efterdyningar är ofta tunga i privatekonomin. :)

  Och det är roligt att du uppskattar bloggen! :D

  Vilken bok är det du läser?

  SvaraRadera
 10. Boken heter "Personlig økonomi 2008" (norsk...)av Boye/Hansen/Hveem/Torgrimsen.
  Avhandlar alla ekonomiska fackord på ett begripligt vis. Inte för att jag har tänkt att börja med aktiesparing (utanför fonderna..), men jag vill gärna veta vad folk menar när de diskuterar tex teknisk analys osv. Bra bok! Skall ge mig ikast med några av dina boktips när jag har läst färdigt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg