Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Autodidakt ekonom

Jag börjar att bli livrädd för så kallad autogiro. Inte direkt för att bli blåst utan mer av att inte ha kontrollen över vad som finns och vad som försvinner från mina konton.

Strävan har nu varit att försöka bli av med autogiron och ersätta dem med e-faktura som är en prima lösning. Precis som en vanlig faktura som jag kan granska och sedan med ett enkelt klick godkänna. Autogiron tycks mer leva sitt eget liv.

Jag måste erkänna att jag har haft en väldigt konstig koppling med autogiro ett bra tag. Jag har fått aviseringen hos en av mina banker med pengarna har dragits - på en annan bank! Nifty? Nej, synnerligen förvirrande.

Efter att ha pratat med diverse kundtjänster så har jag nu fått rekommendationen att se till att avsluta autogiron på de konton som jag absolut inte vill att pengarna ska dras ifrån - innan de kan reda ut hur och var e-fakturan möjligen ska skickas. Hej och hå!

Så nu har jag gjort enligt rekommendationen. Då ska tydligen en signal av något slag gå från autogirocentralen till betalningsmottagaren som vidtar någon åtgärd - jag hoppas på en e-faktura men i sämre fall kommer det en med posten, kanske?

Idag har jag suttit och testat lite med iCash för att se om det kan vara en bra lösning för att hålla reda på mina finanser. Jag är skeptisk och faller gärna tillbaka på gamla trygga Excel, men det tål att prövas när inspirationen finns. Lite roligt är det - om inte annat för att följa vedermödorna i den Penningska ekonomin.

Men jag ska göra det enkelt för mig och luta mig stilla på Per Börjesson:s 'Så här kan alla svenskar bli miljonärer'. Jag börjar med tio procent och ser vart det leder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Intressant?

Mer om iCash?

Kommentarer

  1. helt rätt, autogiro suger, jag föredrar pappersräkning om det inte kostar mer. Kostnaden synliggörs mer, och jag gillar inte kostnader så då kommer den inte undan som en autogirering kan göra...

    SvaraRadera
  2. Jag gillar autogiro. Jag har koll på varenda krona, så om något blir fel upptäcker jag det på en gång.

    Runt den 20:e varje månad räknar jag (eller, mitt excelprogram) ut exakt hur mycket pengar som kommer att dras från räkningskonton den aktuella månaden. Sedan behöver jag bara summera min lön + makens lön + det som fanns på servicekontot, och sedan dra ifrån räkningssumman. Voilà: slutsumman.

    Runt den 5:e varje månad går jag in och ser om det stämmer. Har jag någon avvikelse så går jag igenom alla transaktioner för att hitta den.

    Nördig? Jag? :)

    SvaraRadera
  3. Jag gillar också autogiron och e-fakturor.

    Tänk på att man inte alls behöver ha snorkoll på minsta lilla faktura. Det man behöver ha snorkoll på är avtalet på försäkringen, elen, telefonen eller vad det nu är frågan om.

    Med avtalen snyggt i ordning och bra koll på innehållet i dessa är det sedan lätt att söka sig vidare mot andra leverantörer som kanske kan tänkas vara billigare osv.

    fakturorna ja dom är ju bara att betala...

    SvaraRadera
  4. Anonym, håller med dig.

    Ordningsfrun, du har ju koll så det räcker till. :)

    Cristoffer, e-fakturor är fantastiskt bra! :) Avtalen, ja. Där måste jag bli mycket bättre.

    SvaraRadera
  5. Jag inser fördelarna med autogiro men upplever också att man får mindre koll med autogiro. Dessutom brukar proffsen (då inte lekmännen på tv3...) på skuldsanering rekomendera att inte ha autogiro just pga kollen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg