Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Utan skuld

Idag har avyttringen av våra fonder påbörjats och för likviden har jag köpt på oss Industrivärden, Investor, Kinnevik, Kungsleden och Latour. Jag var tidigt ute imorse och börsen har ju stigit under dagen och det känns ju bra.

Vi ska också i dagarna träffa banken för att prata om bland annat hur bodelningen av bostaden ska gå till, värdering och om jag har råd att bo kvar. Det är ju värderingen som är den springande punkten så det ska väl bli - spännande.

Vi som jobbar får ju ytterligare lite i kuvertet från och med denna månad samtidigt som vår bolåneränta sjunker drastiskt. En liten löneökning kanske också? Så det är läge att bygga på en utjämningsbuffert för sämre tider. En tanke som jag har är att 'alltid' ha 5 % som riktränta - att avsätta ett belopp för räntebetalning som motsvarar detta varje månad - överskottet kompenserar tider med högre ränta. Det får gärna bli verklighet - jag hoppas det går. Det gäller ju att behålla jobbet framöver.

Och behåller man det så blir det ju alltmer i kuvertet när jobbskatteavdragens effekt blir tydlig. Intressant är att det går att räkna ut hur mycket mer det blir i lön mellan åren 2006 och 2009. Direktlänken till räknaren finns här.

Precis som mången svensk så är jag negativ kring min egen privatekonomi för året som kommer, men kanske av andra skäl än de flesta. En skilsmässa kostar pengar och att leva ensam är dyrare. Men eftersom jag slagit på alla bromsar jag kan bland utgifterna så kanske jag kommer hyfsat lindrigt undan.

Att barn känner oro inför familjens ekonomi är beklagligt. Jag kan tänka att pengar är källan till många konflikter hos föräldrarna. Att barn ringer till BRIS och frågar om arbetslöshet, uppsägningar och räntor - det känns inte speciellt bra. Lika lite som min egen förestående separation är mina barns fel - lika lite är en kämpig ekonomi det. Låt barn vara barn och inte behöva känna skuld för egna tillkortakommanden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Intressant?

Kommentarer

Populära inlägg