Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Rätt ände


Jag är väldigt tacksam för alla kommentarer jag fick i min undersökning. Där finns det mycket tänkvärt att ta till sig. Och tyvärr så hade jag bara två böcker att dela ut - jag önskar att jag hade haft en till er var. Så om jag ska ha fler tävlingar så ska jag se till att ha ett digrare prisbord. Vinnarna ska ha fått en e-post.

Nu något helt annat. Inkomst. Att använda dessa så klokt det bara går. Hur börjar man i rätt ände?

Nu är det ju ett nytt år. Då kan man ju välja att nollställa alla räknare, börja om och bli en mer ekonomiskt medveten person. Och att föra bok över vart pengarna tar vägen. En nedslående sanning är bättre än den mest stimulerande lögn, eller?

En utmärkt idé är att sätta sig ned och skriva upp alla årets förväntade inkomster och utgifter. Blir det något över efteråt? Passiva utgifter eller Måsten ska helst inte överstiga 50 procent. Det är ju det här resterande beloppet som innehåller din ekonomiska frihet.

Har du mer än 50 procent över så är det ju prima! Sträva mot att spara 25 procent av dessa för att skapa din 'Guldhöna'. Resterande av pengarna ska du leva för! Gör en plan för detta, så att de inte sipprar iväg på sådant som inte ger dig tillräckligt mycket tillbaka.

Vad jag ibland märker hos människor är att de gärna vill ha mycket pengar. Men därefter finns det inte mycket. Inga planer, inga önskningar eller eftertanka kring vad pengarna ska användas till. Och utan riktiga mål - pengar är ett medel - så är det näst intill omöjligt att motivera sig att jobba med sin ekonomi.

Du behöver en Plan. Ett Mål. Flera Delmål. Och Belöningar. Ungefär så här.

Eller så som raderna i Alice i underlandet:

Alice: Kan du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag skall gå härifrån.
Katten: Det beror en hel del vart du vill komma.
Alice: Jag bryr mig inte särskilt mycket om vart jag kommer.
Katten: Då spelar det inte så stor roll vilken väg du tar.

Så - nu kör vi!

'Våga ta det första steget i tro. Du behöver inte se hela trappan, bara första trappsteget.'
Martin Luther King

Kommentarer

  1. hmmm inte har jag fått nåt mail inte, men glad än då för det är alltid trevligt att komma hit och läsa oavsett bokpris eller ej

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg