Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Nordea är sämst i klassen

Ska du absolut sätta dina sparslantar i fonder så är det åtminstone bäst att inte satsa på den spattigaste kusen. Och tydligen så är jumboplatsen vigd åt Nordea. Inte ens den mest usla aktiesparare torde prestera sämre än Nordea Spectra med sin avkastning på två procent under ett decennium. Å andra sidan så ska man inte heller sitta still i båten i någon fond överhuvudtaget så att om ansvarig förvaltare Anna Strömberg inte är kompetent så är det mer Nordeas problem än spararnas - det är frivilligt att placera sina sekiner i fonder.

Drygt fyra miljarder svenska pengar finns det i fonden så jag vill inte ens tänka på vad Anna har i lön. Har ni ett jobb till mig, förresten? Jag kan också placera pengar, jag lovar. Jag har två pekfingrar som jag glatt kan blöta i min analys. Jag kan också spå börsuppgångar i kaffesump, analysera index i älgmage och är en hejare på aktierekommendationer via slagruta.

Egentligen är det rent ut sagt ett hån. Så är det inte dags att ta eget ansvar för dina pengar? Gå en kurs i aktiesparande, läs en bok om hur du sparar effektivt eller, åtminstone, spara enligt en enkel modell så som KISS. Be förvaltarna att klippa sig och skaffa ett riktigt jobb, helt enkelt.

Jag är inte förvånad att protester likt de på Wall Street har börjat sprida sig. Besvikelsen över att det alltid är vanligt folk som står med Svartepetter efter att girigheten tagit sitt. Vem vet - kanske vi har en världsomspännande systemomvandling framför oss?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. I början av 90-talet blev jag övertalad av en av Nordeas säljare att investera i Spectra.Som tur var upptäckte jag redan efter ett halvt år att det var dålig avkastning.Tack vare detta blev jag en aktiv sparare och flyttade allt mitt sparande till en nischbank.Efter det har avkasttningen varit betydligt bättre.

    SvaraRadera
  2. Jag har vart med om samma resa som Anonym.. intressant men sant.

    SvaraRadera
  3. Bra Per!
    Det enda som hjälper är att folk "röstar med fötterna". Är du missnöjd med en fond byt den. Är det något du inte förstår, ställ frågor till ansvariga. Besök banken, fondbolaget eller vad det nu är.
    När Swedbank hade stora problem i oktober 2008 hade jag 200.000 investerade i så kallade SPAXar. Något Swedbank hade sålt in med vilseledande marknadsföring (aldrig fällda).
    När jag hänvisade till artiklar i pressen och andra uttalanden bad jag banktjänstemannen om en redogörelse över utvecklingen. Han fattade inte själv att det hade blivit en sådan dålig investering. Inte alls som garantierna i införsäljningsmaterialet.
    Efter en timme med bortförklaringar och "låt mig ringa ett samtal" sa han med skakande ben och hes röst "tror du vi kommer att gå omkull?" Ridå.

    SvaraRadera
  4. Inte lätt för banktjänstmännen med pålästa kunder. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg