Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kung för en dag

Att leva från lön till lön är ett väl förekommande levnadssätt i vårt land. Inte en spänn över den tjugofemte utan snarare fem eller kanske tio dagar utan en krona på kontot. De flesta av oss vet egentligen inte ens hur vi hamnade där i första skedet. Magnus Ugglas 'Kung för en dag' är inte lika rolig att lyssna på när man är i löneslavskvarnen som mal månad för månad. Men att leva från lön till lön är mer en regel än ett undantag.

Det spelar inte ens roll att vi får en rejäl löneförhöjning. Efter någon månad och dag är vi tillbaka i de gamla hjulspåren igen. Nej, det är inte mängden pengar i sig som är grundproblemet utan en mental skevbild av verkligheten. Vi vill ha allt som vi har svårt för att få, helt enkelt. Och frestelsen är för stor för att kunna låta bli att slösa bort våra slantar - från lön till lön.

Ett märkligt men välkänt fenomentär det: sådant vi inte riktigt har råd med är ofta mer attraktivt än sådant vi HAR råd med. Ett hus, en bil, en klänning, en väska - den eller det ter sig en aning bättre om det är för dyrt för oss. Dessvärre övergår alltid ett 'för dyrt' köp från tillfällig eufori till samma standardläge som 'prisvärt'. Vi vänjer oss fort vid en ny BMW samtidigt som vi betalat långt mer än vad vi kan hantera. De troligen lånade slantarna till bilen tenderar att bli en surdeg att hantera under lång tid, långt efter den behagliga ha-känslan försvunnit.

Vi behöver lära oss att tänka mer objektivt kring konsumtion. Ett sätt är att skriva ned både fördelarna och nackdelarna inför ett förestående köp, jämföra de båda kolumnerna och sedan besluta om det hela är värt det. Det låter sanslöst trist och fullkomligt opassionerat - men lite kylig eftertänksamhet gör oss mest troligt till kungar för kanske en vecka eller två istället för blott en enda dag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra inlägg! Vi har lyckats skapa en bra balans på det du beskriver. Innan ett köpt fråga vi oss om vi har ett behov av att köpa just det. Det nästa steget är att inte köpa mer än vi behöver. Med mer menar jag utrustning, funktioner osv. visst har en dyrare dator bättre prestanda men kan jag verkligen utnyttja den?

  Sedan tycker jag att det blir extra intressant när man sätter värdet i relation till produkternas förvanade livsläng. Antal kronor per nyttjande timme är intressant med.

  Säg att jag köper en ny BMW med en värdeminskning på 50.000 kr per år mer än en äldre Volvo. Den bilen använder jag en timme varje dag. Bara värdeminskningen (utan alla driftkostnader)ligger då 140 kr per användartimme. Antagligen mer än vad de flesta tjänar Netto på en timme. Är det värt 140 kr per åkande timme högre kostnad för en ny BMW än en 5 år gammal Volvo?

  Tror att vi alla måste blir mer medvetna om pengarnas värde i tid. Åt andra hållet kan man då även värdera konsumtion i tid.

  Att inte behöva leva från lön till lön och kunna bygga upp en buffert minskar även en del bekymmer. Att aldrig behöva känna oro över hur man ska få ihop månaden med alla räkningar är en ren befrielse och den energin kan man lägga på annat istället!

  /Investera I Livet
  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Invester för livet! :)
   Bilar är tveklöst ett svart hål. :/

   Radera
 2. Sparkvoten har faktiskt ökat ganska rejält på senare tid i Sverige (från 7% 2005 till 13% 2011) så kanske har fler fått upp ögonen för det beteendet du beskriver (och valt att ändra det). Jag postade en bild i morse på min blogg som nog kan vara rätt intressant att se. Den visar sparkvoten i Sverige jämfört med några andra europeiska länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, det trodde jag faktiskt inte.. :)

   Radera
 3. Det du beskriver är lätt hänt i ett samhälle där 73 % av befolkningen shoppar för att bli lycklig och där känslor och sinnesstämning styr inköpen snarare än förnuftet.

  http://minimalisterna.se/shoppa-dig-lycklig-eller-kanske-olycklig/

  Ett tankeknep som vi märkt fungerar bra är att innan köp alltid fråga och ärligt svara sig själv; när eller hur ofta kommer jag att använda denna och var ska den förvaras?
  I otroligt många fall inser man att prylen/plagget är helt onödigt och/eller saknar en naturlig plats i ens hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra knep. Själv tror jag att krävs mer av individen. Shopping är ett beroende, ungefär som cigaretter. :/

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg