Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Unga stålar

Att vara förälder, finansråd och finansminister i sin familj är en tuff men intressant uppgift. Familjens ekonomi är ju en oerhört viktig funktion, inte helt olik ett företags eller statsfinanserna för den delen. Inkomster och resurser ska ju fördelas på olika poster och dessutom gärna räcka till.

I företaget Penning så finns det två personer i styrelsen för tillfället. Det är Herr Penning och det är Fru Penning och båda har lite olika idéer kring hur penningflödet ska hanteras. Men det fungerar trots allt väl. Familjens två övriga medlemmar har ännu inget större intresse i familjefinanserna mer än att de ska räcka till godis, glass, semester och annat skoj!

Barn och pengar. Hur förbereder vi våra barn för att i framtiden kunna fungera som en ekonomiskt 'enhet'? Jag fick tyvärr ingen skolning i privatekonomi som barn eller ungdom, vilket ni kan läsa om i 'Per Pennings åldrar' här, här och här. Jag klandrar dock inte mina föräldrar för detta, det handlade nog mer om att på denna tid, i ett vanligt arbetarhem, var det ingen naturlig fråga. Och samtidigt var vi inte heller lika utsatta som ungdomar är idag men frestande snabba krediter och SMS-lån.

Vårt äldsta barn är 10 år och får veckopeng. Om vi kommer ihåg det. Och det gör vi sällan eftersom dottern inte frågar efter sin veckopeng. Hon är lika glad ändå! Ett delikat problem? Några direkta motprestationer kräver vi inte heller. Samtidigt så är hennes veckopeng väldigt liten i förhållande till Swedbanks statistik.

Lyckoslanten läste jag som barn och jag har sett att Swedbank fortfarande ger ut denna tidning. Jag ser att det finns några temasidor i PDF som går att ladda ned men inte själva tidningen. Finns den att hämta på kontoret, tro? 

Nä, vi skulle behöva en 'Road Map' för att lära ut privatekonomi till våra barn. 

Att spara till barnen är jag också lite kluven till. Gör vi dem en tjänst eller inte? Nu spara vi en liten slant till ungarna i Avanza Zero varje månad, men vi saknar idé och strategi för detta. Kontona står i våra namn så det blir ingen 'hand over the cash' när de blir myndiga, men jag tror att Styrelsen måste diskutera planen med 'barnsparandet'. Jag tycker exempelvis att Plupp har en sund inställning.

För er med lite större barn - har ni sett Koll på cashen? Även intressant för dig som förälder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. Plupp verkar resonera klokt.

    Jag tycker att man skall spara till barnen på ett eget konto, så dom inte får tillträde till pengarna på 18-årsdagen. Och komma ihåg att det är långsiktigt sparande, det går alltså att ta hög risk.

    SvaraRadera
  2. Precis - vem vet vad di små telningarna har för sig vid det laget? ;)

    SvaraRadera
  3. Jag tycker också att plupp funderar klokt. Vi sparar pengar på ett sparkonto. Men de pengarna är inte "heliga" utan används om det behövs till större ting som tex en ny cyckel, träningsläger till utlandet osv. Men tröskeln är ganska hög för att vi skall använda de pengarna, de går inte till struntsaker. Äldste man har jobb 1gång/veckan. Han måste spara lite av sin lön varje månad. Det har han inte fått välja själv, men han var inte svår att övertala om det förnuftiga i detta. Till vår glädje, sparar han pengar och köper hellre lite mer kostbara ting som han önskar sig, än att slösa bort dem på en massa strunt.Detta gör han helt självmant, utan någon speciell skolering på området. Vi hoppas näste man blir lika smart.

    SvaraRadera
  4. Hur går det med viktprosjektet? Kunde inte se på din ticker att det hade hänt något?

    SvaraRadera
  5. Grön, det låter också synnerligen klokt! :)

    Återkommer med viktprojektet! :D

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är bra att spara i barnens eget namn, det går ju att skriva in förbehåll om man är rädd att de bränner pengarna alltför snabbt. Det råder aldrig någon tvekan om vem pengarna tillhör.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg