Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ett riktigt jämförpris

Kanske du, liksom jag, ägnar lite tid åt att inspektera hyllkanten i livsmedelsaffären för att undersöka vad en vara kostar per kilo eller liter, för att skaffa dig en uppfattning om det är billigt eller dyrt? Det är ju väldigt bra att det finns denna möjlighet att jämföra ost, tvättmedel eller schampoo.

Men tänk om det fanns ett jämförpris som talade om vad du skulle ha i reda pengar om du INTE köpte produkten utan lät den förränta sig på något sätt? Några exempel:
 • En kaffe och lussebulle á 68 kronor. Jämförpris 6 % årlig avkastning, 15 år - 163 kronor.
 • Platt-TV á 9995 kronor. Jämförpris 8 % årlig avkastning, 20 år - 46 586 kronor.
 • Ny skinnsoffa á 28 000 kronor. Jämförpris 9 % årlig avkastning, 25 år - 241 446 kronor.
 • Köksrenovering á 230 000 kronor. Jämförpris 10 % årlig avkastning, 30 år - 4 013 362 kronor.
Det här kallar jag jämförpriser det! Ett jämförpris som får en att tänka efter mer än en gång om ett inköp eller en 'investering' kan tänkas vara värt det. Personligen så anser jag att jag hellre har tvåhundratusen kronor att dryga ut pensionen med än en utsliten skinnsoffa med utstickande stoppning om tjugofem år. Köket är säkert också lite lätt 'retro' om trettio år och då gosar jag hellre med fyra mille.

Nåväl, du kanske behöver en ny TV, en soffa eller ett nytt kök? Inget fel i det. Men om du köper TV:n som inte är lika 'fancy' för 4995 kronor, soffan i tyg för 15 tusen och renoverar köket för halva priset - då kanske jämförpriset känns mer tilltalande?

Vill du, liksom jag, hitta fram till den där ekonomiska friheten - då är väl jämförprisberäkning enligt ovan en bra värdemätare för hur väl du kommer att lyckas med det?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Intressant?

Mer om Ekonomisk frihet:

Kommentarer

 1. Helt underbara jämförelsepriser :) Man får sig allt en tankeställare.

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg. Intressant och tänkvärt! Egentligen skulle vi nog alla kunna bli en ny "aktiestins" om vi bara prioriterade annorlunda...

  SvaraRadera
 3. Tack! :D

  Jag själv, som är en notorisk skräpshoppare, skulle behöva sådana här jämförpris för att komma till sans. :)

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg! En genomgång av konsumtionens konsekvenser...

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg. Dock tycker jag att det är värt att fixa till sitt kök. Oftast får man mycket mer när man sen säljer och det är mycket lättare att sälja ett fint hem. Men man behöver inte köpa det dyraste, själv köpte jag ett ikea kök=)
  Det här inlägget borde jag ha fått läsa åratal sedan=)

  SvaraRadera
 6. Skulle bara säga att delar av din text blir borta under reklamen.

  SvaraRadera
 7. Hur gick det med den där skilsmässan?

  SvaraRadera
 8. Jag vill ta bort en e-postadress från en av mina kommentarer, får en massa spam. Det gäller inlägget:

  Anonym sa...
  Finansman.se är till salu! Perfekt namn för en ekonomiblogg.

  kontakt: m-i-g-h-0-0-0-1-@student.umu.se

  DEN 10 MAJ 2008 11:19

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 9. Minna, visserligen så är köket husets hjärta men jag undrar om det går att räkna hem en köksrenovering vid en försäljning?

  Anonym, jag tog bort din kommentar, hoppas det hjälper.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg