Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lönlöst köpande

Idag måndag bidde en VAB-dag. Tusan också, jag trodde att januari skulle gå att rädda från sådant, men icke.

Nåväl, årstiden är VAB-tider och snoriga näsor och kräksjukor hör sällan sommaren till. Och om inte resten av familjen drabbas av magåkomman så är vi med i racet redan på tisdagen. Håll BNP uppe - vi som har jobbet kvar!

Det är ju lönevecka! Och januari kallas tydligen för årets mörkaste månad, inte minst när det gäller pengar. Julklapparna på kredit ska betalas och kanske till och med julresan till söderhavet? Oavsett - december är en dyr månad så det är knapert på många håll och kanter av den anledningen. Familjen Penning har däremot troligen gjort en hyfsad december. Likväl är jag duktig på att gnälla och då skäms jag när jag läser Att sanera en dålig ekonomi. Kan andra kämpa från ett sämre utgångsläge, då kan väl jag med? Skäms på Per!

En utsvävning har jag dock kostat på mig - frö. Till fåglarna. Av olika skäl så har solrosfrön och annat pippigott blivit dyrare denna vinter. Men att ha massor med olika småpippare vid fågelbordet i alla dess färger - det är värt en extra liten slant.

Har ni tänkt på det att det inte är alltför länge sedan som löner betalades ut kontant? Först under 60-talet försvann den - före det erhölls lönen som sedlar och mynt i ett kuvert efter att ha köat hos lönekontoret. Förhoppningsvis fanns det pengar i kuvertet och inte bara förskottskvitton? Nä, allt var inte bättre förr. Eller rätt lite kanske?

Tydligen kommer ordet 'lön' ifrån tyskans 'lohn' sprunget ur latinets 'lucrum' som betyder vinst. Och om nu lön är vinst, vilket jag tycker är ett mycket mer positivt laddat ord, borde fler kunna sporras till att spara lite mer av sin 'vinst'? De nu effektuerade skattesänkningarna verkar inte bli något annat - hushållen planerar för att spara. Samtidigt så känns inte denna familj representativ i det stora hela. De har jobben kvar till skillnad från andra mindre lyckligt lottade.

Likväl har vi det förbaskat bra idag. Vari består problemen? Vi har haft mer än tio år av goda reallöneökningar. Var har vi gjort av de pengarna? Konsumtion? Sparande?

En mycket bra lön 1971 var femtusen kronor, allt enligt Sydsvenskan. Bara de högst betalda kunde räkna med så mycket i kuvertet. En genomsnittlig timlön för en industriarbetare var mellan 11 och 14 kronor. Ett gift par fick kanske ut ungefär 4000 kronor per månad. En trea på 77 kvadratmeter kostade 450 kronor. I dagens värde är skulle deras gemensamma nettoinkomst varit ungefär 27 000 kronor. Nix - det var inte bättre förr. Men jag är övertygad om att de kunde hantera pengar bättre än vi.

De där femtusen kronorna, som var en topplön, motsvarar idag knappt 34 000 kronor. Fundera på det.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Intressant?

Mer om Lön:

Kommentarer

  1. Min mamma berättade att hon fick ett brunt kuvert med lönen i varanann vecka. Då hon inte rökte eller sprang på dans (som hennes kollegor gjorde) så hade hon allt som oftast några oöppnade kuvert liggandes. Hon var sparsam redan då, men det kanske berode på att det inte fanns så mycket till skyddsnät därute på den tiden, och man kunde hamna på gatan eller "fattighuset" (först 1956 infördes lagen om socialhjälp).

    PS: vad ska man med internet till när man har "småpippare" runt husknuten? Trevligt att kolla på kanske... ;)

    SvaraRadera
  2. Intressant inlägg! Tänkte på lån vs lohn också. Men tydligen heter låna lehen på tyska.

    Jag har nog alltid sett "lön" som ett ganska neutralt ord. Men i själva verket är det laddat som du säger, och egentligen kanske inte positivt. I begreppet ligger att man slitit för att få lönen och att den är det minsta man kan begära på något sätt. Man hör uttryck som "otack är världens lön" och "lön för mödan". Inte typ "välförtjänt lön".

    Kanske är det därför det är så lätt att konsumera upp lönen fast den ökar. En "bonus" är något annat än lön men lönen är det meningen att man ska leva för, tycker folk. Så uppfattar jag det i alla fall.

    SvaraRadera
  3. Oj. Hehe! Nä, som tur är springer det inte runt några småpippare i trädgården. Pipare skulle det ju vara. :)

    Finanskvinnan, prima ordspråk du hittade där. :)

    SvaraRadera
  4. För i tiden hade man varken mobiltelefon, kabeltv/satelittv och internet. Människan har hittat på nya utgifter till de ökade inkomsterna.

    SvaraRadera
  5. Och den där trean som 1971 kostade 450 kronor, skulle idag ha kostat ungefär 3000 kronor om boendekostnaden hade följt den löneutvecklingen. Vad får man för bostad idag för den månadskostnaden, utom möjligen i någon liten avfolkningsort i inre Norrland? Inte någon trea på 77 kvadrat, i alla fall...

    SvaraRadera
  6. Och skattebelastningen var väsentligt lägre än i dag, fråga någon som jobbade i slutet på 60-talet hur mycket skatt de betalade.
    Oftast kommer de inte ihåg det, för det var helt obetydligt, i storleksordningen 10%.
    Moms var knappt uppfunnen utan infördes 1969.

    Det innebar att den lön man hade var den man fick ut. Det gör stor sillnad när man vill spara, och det vill vi ju i detta forum.

    SvaraRadera
  7. Hmm..? Det kanske var bättre förr ändå? Lågskatt, billig bostad..

    SvaraRadera
  8. Det fanns några nackdelar; det var mycket svårt för svensson att få lån i en vanlig bank då riksbanken hade alla banker under extremt strikt kontroll med ett viss bestämt totalt utlåningsbelopp.
    Finansmarknaderna sov i princip; aktiebörsens rörelser var modesta och volymerna extremt låga mätt med dagens mått.
    Köp av utländska aktier var bara att glömma pga valutarestriktionen.
    Köpa aktier var dyrt; ville du köpa var du hänvisad till någon av storbankerna, några 'uppstickare' fanns inte. Väl på banken fick du skrapa med foten för att de skulle ta sig an din köp/sälj och dessutom skulle de ha väldigt bra betalt för courtaget. Vi pratar i dagens termer ca 50-100 ggr mer än vi är vana vid idag. Dessutom innan klockan 15. Endast vardagar förstås. Telefonbank? Glöm det.
    Fonder fanns knappt. Derivat? Glöm det. Blankning? Förbjudet.
    Dessutom hade du aktiebeskattningen som var minst sagt komplicerad med en tre-årsregel för att skilja mellan korta och långa affärer. Korta affärer beskattades extra hårt och långa affärer endast hårt...

    SvaraRadera
  9. Kort sagt, du skulle konsumera upp dina surt förvärvade slantar. Eller möjligtvis sätta dom på bankbok. Med en ränta som var lägra än inflationen...

    SvaraRadera
  10. Ja, sosse-Sveriges devalveringspolitik vill jag INTE ha tillbaka igen. Och den tiden är väl över, hoppas jag? Och inflationen, ja.. huga!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg