Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

På villavägar

Att bo är en kostnad. Det håller jag fullt och fast med Cornucopia, vars inlägg ger en bra tankegrund kring det hela. Och med husägandet måste en underhållskostnad beaktas.

Exakt hur en amorterings- respektive underhållsplan ska utformas kan ju diskuteras fram och tillbaka. Men det är likväl den situation som man befinner sig i, självförvållad eller icke, som måste ligga som grund för strategin.

Som i mitt eget fall, där jag får en mer ansträngd privatekonomi på grund av skilsmässan och bodelningen, kände jag omedelbart ett behov av att i första hand STRYPA utgifterna. När jag nu väl har vridit av kranen så gott det gick kan jag sätta mig ned och göra en budgetplan.

Den övergripande planen med bostaden är att, mest troligt, avyttra den inom fem år. Och planen styr mycket. Jag väljer därför att inte dela på vanlig buffert och en underhållsbuffert utan lägger dessa slantar i samma spargris. Vilka belopp återstår att se men i princip hoppas jag på att kunna lägga en tusenlapp däri - till att börja med. Ett blygsamt belopp, men jag är nu beredd på att jobba med 'underhållet' på min fritid, de veckor jag inte har barnen.

Jag väljer att amortera även framöver. Också det beloppet blir mindre än idag men det känns ändå som en bra idé. Skulle det sedan finnas utrymme efter det så hoppas jag kunna spara en liten slant i aktier också. Men det beror av vad jag lyckas få ut i lön - för många VAB-dagar och det blir genast knapert. C-vitaminer och handsprit till barnen!

När januari månads lön står klar och deklarationens utfall avseende skatteåterbäringen kan skönjas - då blir det lättare att göra en budget med faktiska belopp.

Jag är inte direkt olycklig över fallande inflation och med den förhoppningen om ytterligare lägre räntor. Lyckas jag undvika arbetslöshet under 2009 så kan privatekonomin te sig relativt ljus även för mig. Sådana som jag är inte till mycket draghjälp för att nå en 2-procentig inflation, eftersom jag lär försöka spara så mycket jag kan. Det är ni andra som måste shoppa loss!

Det finns ju förväntningaratt Riksbanken sänker reporäntan med 0,75 procentenheter i februari och med ytterligare 0,5 procentenheter fram till i sommar. Då har jag råd att amortera mera.

Alla ni villaägare kan ju alltid ta och läsa lite om din sunda villaekonomi 2009 - inget revolutionerande men det är aldrig fel att påminnas flera gånger om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Intressant?

Mer om Amortering:

Kommentarer

  1. MEN PER?!? Jag har varit USEL på att följa mina favoritbloggar, bla din, och fattar ingenting. Ska ni separera/skiljas?!? Men, ni tittade ju efter hus eller har jag fel??? Vad tråkigt i så fall. Hmm, har inte många tröstande ord men jag tänker på dig och hoppas att allt löser sig till det bästa för dig och barnen. Stor kram.

    SvaraRadera
  2. Life, sånt är livet. ;)
    Det är ju så att när man försöker att 'fixa' sin relation att man tar till allt på menyn. Husbytet var bara en ingrediens. Oroa dig inte för tröst - jag börjar att komma på spåret igen. Tack för din omtanke!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg