Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Teknisk knockout

Jag tycker att det är intressant att läsa om den pajkastning och falangmentalitet som blir påtaglig när fundamental analys (FA) och tekniska analys (TA) kommer på tal. Och egentligen är det bara meningslöst att bråka om vad som är rätt.

För naturligtvis så är fundamental analys det enda rätt, det hörs ju på namnet. En genuint genomförd fundamental analys med en fullständig genomlysning av ett företag där så många påverkande faktorer som möjligt är kända och viktade kan aldrig ersättas. Någon måste ägna sig åt detta, det är ganska likt grävande journalistik. Däremot är FA inget för alla. Inte för mig heller, antagligen skulle jag gäspa mig till tårar redan efter första årsredovisningen. Men jag hyser djupaste respekt för de som orkar med detta arbete för någon måste göra det.

Men det går inte att helt bortse ifrån tekniska analys, det har ju inte minst Aktiespararna insett även om de stoiskt hänvisar till de gyllene reglerna - som är utmärkta sådana för en småsparare att ta till sig - när det gäller aktiesparande. För gör man inte en egen fundamental analys av de värdepapper man avser att investera i eller har mycket trovärdiga analytiker i bekantskapskretsen som man litar på - då behövs tekniska analys i sin enklaste form. Jag som småsparare vill inte dras med i skräck, panik och elände när berget rämnar oavsett hur bra en enskild aktie är enligt FA. För det hjälper inte i en icke rationell värld där känslor är en påverkansfaktor.

Jag hävdar med envishet att en småsparare som är rädd om sina slantar bör beakta en enkel modell med några glidande medelvärden som guide. Investera på börsen - i bolag som är något att ha enligt FA - endast när trenden är uppåt - annars ha dem i madrassen eller på ett hyfsat räntekonto. Enkelt, antagligen för enkelt för många att smälta. Men det fungerar och gör dig med tiden rikare.

Det finns inga motstridigheter mellan FA och TA - de kompletterar varandra, anser jag. Men visst finns det människor som alltid vill strida för sin tro och övertygelse. Jag strider inte, jag väljer att tjäna pengar, skydda mitt kapital och bli ekonomiskt oberoende.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Tänkvärt och välskrivet! Som alltid!

    Hur avgör du när det är dags för pengarna att lämna kontot för börsen? Och tvärtom?

    Tror du inte att misslyckandet med tajmningen (ja, ett misslyckande blir det tyvärr oftast) gör att det är lika bra att ligga kvar i marknaden i aktier som är rätt enl. FA?

    Tror det är så man blir ekonomiskt oberoende snabbast och säkrast.

    Hört talas om Aktiestinsen? Eller Warren Buffet?

    SvaraRadera
  2. Hej och tack Mikael.
    I sin enklaste form så räcker det med att titta på de glidande medelvärdena MA-50 och MA-200, dvs de som avgör dödskors respektive guldkors. Detta anser jag räcker för en vanlig småsparare som tittar till sina innehav en eller ett par gånger i månaden. Timingen behöver inte vara så noga med denna modell, det är först när du blandar in medelvärden på kortare sikt det blir nödvändigt.

    Se:

    http://uk.finance.yahoo.com/echarts?s=%5EOMX#symbol=%5Eomx;range=1y;compare=;indicator=sma(50,200,0)+volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=;

    I nuläget så ska man med denna grundmetod vara utanför börsen.

    SvaraRadera
  3. Det skulle vara intressant med en jämförelse.

    Någon som använt denna metod mot en som aldrig säljer och hela tiden återinvesterar utdelningarna direkt. Säg över 20 år.

    SvaraRadera
  4. Det håller jag med om. Jag tror jag ska ta och göra en sådan i en enskild aktie, exempelvis HM. :)

    SvaraRadera
  5. Vore mycket intressant!

    Ta Axfood och Kinnevik B också, om du orkar!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg