Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Förrätt eller efterrätt?

Det är mer regel än undantag att mina bekanta som har köpt lägenhet eller hus för några år sedan upplever att de gjort 'en bra affär'. Härförleden så hörde jag om ett par som köpte villa 1991 för åttahundrafemtiotusen kronor och idag är värdet i storleksordningen 4.5 miljoner. Visst är det enastående? Mer än 3.5 miljoner upp!

Men det finns faktorer som måste vägas in - jag har skrivit om det förr. Minsta gemensamma nämnare är att bostaden inte är en investering utan där du bor. Du måste ju bo någonstans. Jag gör ett räkneexempel av ovan för att illustrera villfarelsen i fiktiv rikedom.

Ägarna i exemplet har lånat upp mer pengar till att renovera - låt oss säga 300 000 kronor - så lånebeloppet är idag 1 150 000 kronor. So what? Värdet är ju grymt mycket högre! Och nu skall vi sälja och köpa en fin lägenhet.

Vid en försäljning på 4.5 miljoner så blir vinsten detta belopp minus inköpsbeloppet - 3 650 000 kronor. Det är tillåtet att dra av vissa saker så som renoveringskostnader och mäklararvoden. I mitt exempel de 300 000 samt 60 000 kronor. Slutlig vinst är 3 290 000 kronor. Sedan är det dags för skatt.

Det finns två möjligheter - att betala skatten direkt eller att begära uppskov.

Om vi väljer att betala direkt så motsvarar skatten 22 procent av vinsten. Efter skatt på 723 800 kronor och lösta lån samt mäklararvode blir den slutliga vinsten 2 566 200 kronor. Inte så illa ändå? Att putta in i den nya lägenheten?

Vid uppskov så är begränsningen 1.6 miljoner vilket gör att 305 800 kronor likväl måste betalas i kapitalvinstskatt. Vinsten blir då 2 984 200 kronor. Dock innebär ett uppskjutande av skatten att 0,5% av det beloppet ska betalas varje år - 14 921 riksdaler. Och skatten ska ändå betalas en dag vilket gör att du bör ha kalkylen klar för dig. Någonstans på resan så ska du betala de resterande 418 000 kronorna.

Den nya lägenheten som ligger i samma stad i ett ungefärligt likvärdigt område kostar 3 600 000 kronor. Detta innebär att paret måste låna ungefär1 miljon kronor om de väljer att skatta direkt för sin vinst. Mycket pengar men det var tur att värdestegringen var så fin?

Dock så kostade lägenheten 700 000 kronor året 1991.

Så den avslutande frågan är - vem är vinnarna? Vi som köper bostäder eller banken och staten?

Var lånebegåvad, lär dig reglerna, amortera, notera vad som kommer och anpassa kostymen efter verkligheten. I slutänden så är det vad ditt boende kostar dig som är avgörande - inte vad det anses värt enligt marknaden.

Kommentarer

  1. Mycket bra inlägg, jag har resonerat på detta vis länge (kan man resonera på annat sätt?).

    När man påtalar detta för vänner och bekanta så får man oftast total oförståelse till svar, men det är ju bara att räkna på det som du har gjort. Vinnarna är mäklarna och banken, vi som måste bo någonstans är förloraren på höga bostadspriser, undantaget att det är det sista boendet man köper i sitt liv, då kan man hoppas på stigande priser om man vill dö "rik".

    SvaraRadera
  2. Tack, Martin. :)
    Som du själv säger - oförståendet är oftast totalt och tyder på tydlig brist på förståelse kring bomarknadens 'finansregler'. Många är helt oinsatta i uppskovsräntan och hur stor skatten faktiskt blir - inte minst om du bytt 'upp' dig några gånger.

    SvaraRadera
  3. Amen!

    Fantastiskt bra inlägg av dig.

    Det här ämnet har varit en av mina käpphästar länge.

    Att se boendet som en investering är ju bara nys.

    Mitt hem är ju inte nåt som jag har tänkt att sälja av för att få pengar att leva ett bättre och rikare liv för.

    Mitt hus har stigit en miljon, på ett ungefär, sen jag köpte det. Men vad ska jag med slantarna till om jag inte får bo i det hus jag älskar att bo i (Ja, jag vill lägga till ett även ett känslomässigt perspektiv på detta)?

    Men det låter ju bra när man diskuterar detta i vänkretsen. Man vill ju gärna verka lite förmögen... *ler*

    Hadegott!

    SvaraRadera
  4. Jag vill lägga till en aspekt/diskussionsfrågeställning:

    OK, detta är läget nu har vi konstaterat. Vad gör du i denna situation, dessa yttre omständigheter som du inte har någon kontroll över och heller inte kan påverka?

    Kan du dra fördel av detta, denna kunskap?

    /Tomten

    SvaraRadera
  5. Bra inlägg och korrekt analys! Det är precis samma sak med börsen - folk blir glada när den går upp trots att de kommer att nettoköpa aktier under många år framöver. Som Buffett någon gång har sagt: Om du älskar hamburgare och äter hamburgare varje dag så skulle du inte bli glad om priset på nötkött gick upp, tvärtom så vill du att priset går ner. Detta borde även gälla nettoköpare av aktier samt bostäder, vilket de flesta under pensionsålder är - ändå är det goda nyheter när börsen eller bostadspriser går upp och panik och kaos när priserna går ner.

    SvaraRadera
  6. Hej Per

    Lite mer än 1.122.200 kronor måste de väl ändå få över om de säljer för 4,5MSEK och har lån på 1,15MSEK.

    Om vi börjar med att räkna ut vinsten!

    4,5MSEK - 0,85MSEK - 0,3MSEK - 0,06MSEK = 3.290.000kr

    Detta ska beskattas med 22% dvs 723.800kr

    Alltså tar de sina 4.5 miljoner och betalar skatten samt löser lånet på 1.150.000 och sedan har de 2.626.200 på kontot skattat och klart.

    SvaraRadera
  7. Tack Kristian - var lite snabb att räkna fel. Jag har justerat värdena så det ser inte lika illa ut som tidigare. :)

    SvaraRadera
  8. Anonym, vetskapen i sig gör att jag amorterar på lånen, INTE lånar upp till konsumtion på bostaden eller renovering. Dessutom så hade jag nog valt att ta skatten direkt vid försäljning istället för uppskov.

    SvaraRadera
  9. Graham, intressant det där med hamburgare! :)

    SvaraRadera
  10. Per, du ska inte betala mäklaren två gånger, det blir man inte rik på :)

    SvaraRadera
  11. Har läst på om det gångna året hos fam Penning. Fastnade för inlägget om er plan för att dra er tillbaka något tidigare än "pappa" vill.
    Hur går tankarna för detta? Utveckla gärna i ett eget inlägg.
    Jag har nämligen planer på ett sådant.
    /KM

    SvaraRadera
  12. Surt sa räven! Ja det är ju superkasst att de får betala skatt på vinsten. Ingen ide att du kämpar på jobbet heller, går det bra så äts det bara upp av marginalskatt?

    Min bostadskarriär skulle ge mig en vinst på 4MSEK plus på 6 år om jag skulle sälja idag (ex skatt). Har i snitt betalt 11kSEK/mån i ränta+avgift på lägenheterna under dessa år. Kan inte tillräckligt om aktier för att göra motsvarande vinst...

    Bo måste man ju ändå, och hellre en flådig bostad än en tung aktieportfölj.

    SvaraRadera
  13. Anonym 1 - jag ska göra detta. Förberett ett excelark till och med. :)

    Anonym 2 - du låter cynisk? Men du har säkert gjort god förtjänst, så som du påpekar. Men bo ska man ju, som sagt. Fast jag röstar på aktieportföljen till trots.

    SvaraRadera
  14. Äääälskar excelark!!! Har många själv! Hihi...
    Hoppas att du följer min kamp som är återupptagen!?
    /KM www.karriarmorsa.blogspot.com

    SvaraRadera
  15. Jodå - jag har bloggen i min reader. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg