Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Why won't you release me?

Det har sagts tidigare och det kan sägas igen. Varför historia, hemskunskap och religion på schemat men inte en rejäl portion privatekonomi? Men min egen historia i ryggen så är jag idag oerhört lycklig över att snabba krediter och SMS-lån inte fanns att tillgå under mina yngre dagar. Men även unga växer till sig, och det är inte helt enkelt även för det vuxna klientelet att ordna med sina privata pengar.

Så vad göra? Jo, in med det i skolan. Att lära sig vad det innebär att tjäna pengar och inte minst att konsumera. En debattartikel i GP kring behovet av detta är intressant läsning. Men jag vill gärna gå några steg längre än så - alla vuxna svenskar som inte har turen att komma med i Lyxfällan och få gråta och sedan belönas med en resa till Turkiet? Här hoppas jag på att bankerna i större utsträckning tar sitt ansvar för sina kunder. Övriga aktörer får man försöka komma åt på annat sätt.

För intresserade så läs ett tips här om vad som skiljer en fattig från en rik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

  1. Jag tycker inte det behövs. Privatekonomi blir man tvungen att ta tag i förr eller senare ändå.

    Enligt min mening vore det mycket bättre att satsa mer på språk (kinesiska och spanska utöver engelska), historia och matematik.

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  2. Hur mycket av historia, religion, språk osv. kommer ungarna ihåg några år efter att de slutat skolan? Ytterligare ett ämne där de inte lär sig någonting är väl bara slöseri med resurser?
    Mothugg, herr Penning?

    SvaraRadera
  3. wimsey,

    Matematikkunskaperna är usla bland dagens studenter, tro mig. Många kan knappt räkna ens med procent; tror t ex att en ökning med 200% är en fördubbling etc...

    Att förkorta; lösa ekvationer och enklare optimeringsproblem osv ska vi bara inte prata om. Detta är superviktigt att kunna om man ska ha koll på privatekonomin...

    Historia är viktigt för att motverka rasism. 'Nuff said.

    Språk behövs definitivt. Den tid då man kom långt med engelska känns om inte helt passé så ganska avlägsen. Spanska och kinesiska tror jag kommer vara baskrav i en svensk läroplan inom senast två generationers tid.

    Privatekonomi tvingar sig på en vare sig man vill eller inte. Tror också att det är ett område där föräldraransvaret är lättare att bära än, säg, matematik.

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  4. Jag känner mig lite skeptiskt inställd till kinesiska, men jag måste hålla med Carolus om att matematikkunskaperna hos dagens ungdomar är pinsamt dåliga. Jag är som jag har nämnt tidigare matematiker i grunden och har många vänner som jobbar inom skolans värld, och när jag får ta del av deras erfarenheter blir jag mörkrädd. Nu är jag visserligen lite partisk, men jag måste säga att matematik är väldigt viktigt, om inte annat för att man utvecklar sin logiska tankeförmåga genom att sitta och fnula med ekvationer och liknande.

    Spanska låter för övrigt mest bara slemmigt. Kan vi inte bestämma att italienskan kommer att bli nästa stora språk istället? :)

    SvaraRadera
  5. Även om jag är mer än väl inställd till marknadsekonomi så måste jag säga att snabblåns branschen är något som staten borde städ upp i.

    Lagstiftningen mot ocker finns väl av en anledning.


    Johan
    www.ekonomisajten.com

    SvaraRadera
  6. Ska vi enas om matte, italienska och historia då? :)

    SvaraRadera
  7. Si señor! ;-)

    Carolus

    SvaraRadera
  8. Gud vad jag är glad att sms-lån inte heller fanns på min tid. ;-)

    //Lisa

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg