Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Privatekonomiskt limbo

Att balansera en budget under januari kan vara svårare än att bygga ett korthus. Januari, som inte för inte kallas årets fattigaste månad, är en tuff period för många. Så även för familjen Penning. Ovanligt mycket utgifter och räkningar hjälps inte upp av en bil som fortsatt besöker verkstaden. För oss blir det inte mycket över i kassan efter månadens bokslut. Kanske din januari var en rik månad?

Inte ska någon behöva att gå och oroa sig för sin privatekonomi. Men många gör det och så även jag i vissa stunder. I mångt och mycket bottnar det i ett medvetande om privatekonomi som jag saknat under större delen av mitt liv. Och priset för förståelse och insikt leder till oro - men också förmågan att agera.

Den här månaden har vi hållit hårt i utgifterna. Vi behöver helt enkelt komma ikapp. Samtidigt så glädjer jag mig åt att snart blir allting bättre. Har du inte gjort det tidigare, så rekommenderar jag en läsning kring mina åldrar - barndomen, tonåren, de tjugo och de trettio. Kanske du känner igen dig?

För jag känner igen mig i andra. Det tycks vara så att vissa misstag alltid går igen. Inte för alla , men för ganska många. Vårdslöshet med pengar, oförmåga att spara, överbelåning, konsumtion via lån - och så vidare. Jag har själv varit duktig i dessa paradgrenar så jag pekar inte finger åt någon. Det är bara tråkigt att det blir som det blir i mångas privatekonomi.

Nej, nu ska jag faktiskt knyta mig. Klockan är strax efter nio, men jag har jobbat i helgen och är sliten redan innan den nya veckan börjar. Har dessutom haft svårt att sova då jobbet snurrar runt i skallen. Jag känner mig för stunden inte som någon god ambassadör för livet utanför ekorrhjulet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Vi har det förvånansvärt bra ekonomiskt detta januari.(bästa nånsin).
  Var i Thailand över jul, alla 7 i familjen och ändå så "knåpade" jag ihop pengar till en laser på ögonen som jag gjorde för 2 veckor sen. Blev väldigt sugen efter att du skrivit om din "operation" och bestämde mig ganska fort att jag skulle kosta på mig det om det passade mig.

  Fick vänta till vi hade vart utomlands, men sen så!!
  Det var lite obehagligt men absolut bland det bästa jag gjort!!! Efter att ha varit så gott som blind så SER jag (hade -7 på båda ögonen).
  Kunde dessutom välja vilken sorts laser jag ville göra, alla 3 passade mig,så jag tog LASIK.
  Bokade genom Bra syn men gjorde på Memira, vilket visade sig vara mycket billigare än om jag hade bokat direkt på Memira. Hade kallt räknat med att jag självklart skulle behöva göra den dyraste, men icke sa nicke, 24 700:- gick det på och det var det helt klart värt!!!!!!!

  Så tack för "tipset",det var ditt inlägg som fick mig att börja tänka tanken på laser och nu SER jag utan hjälpmedel, helt underbart. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det för mååånga år sen, men å andra sidan hade det i så fall tagits på avbetalning isåfall. Man har mognat på alla sätt och vis känns det som.

  SvaraRadera
 2. Ser man på! :D
  Grattis till 'insikten'. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg